“Ik steek veel energie in nieuwe medewerkers en krijg daar meestal veel voor terug”

11 februari 2021 - Luc Dehaene is werkleider in de Food-afdeling van A-kwadraat. Hij maakt er een kunst van om talenten te ontdekken bij medewerkers en hen daarin te helpen groeien. Dat betekent ook: durven loslaten en dat is niet altijd gemakkelijk.

Hoe kijk jij naar jouw rol als werkleider?

Luc: “Ik vind het geweldig om talenten in mensen te ontdekken. Om samen te weten te komen wat iemand al kan en wat er nog in zit. En om er uiteindelijk voor te zorgen dat de juiste man/vrouw op de juiste plaats terechtkomt. Iemand die goed is in fijn werk moet je niet laten stapelen en omgekeerd.

Als iemand start bij A-kwadraat is het altijd even zoeken: de ene zegt bijna niets, de andere babbelt veel. Naast talenten ontdekken, moet je iemand ook leren kennen en ontdekken hoe je best met hem of haar omgaat. Als werkleider moet je sociaal en sociaal vaardig zijn. Zorgen dat het werk op tijd en goed gebeurt, maar ook tijd maken om te luisteren naar medewerkers.

Er is geen ideaal diploma om werkleider bij A-kwadraat te worden. Ik heb elektronica gedaan, maar andere collega’s hebben een achtergrond als ingenieur, orthopedagoog, zelfs kinesist. Gezond boerenverstand is heel belangrijk, zegt onze directeur, en dat zou weleens kunnen kloppen.”

A-kwadraat wil mensen helpen groeien. Hoe zie jij dat gebeuren in praktijk?

“Meestal weet je snel welke basis iemand heeft. Je merkt bijvoorbeeld dat iemand snel weg is met een machine te stellen of dingen in te geven op een computer. Dan zeg ik: ‘Probeer maar eens, ik laat je even doen en als het niet lukt, dan kom je me maar roepen’.

Op dit moment heb ik bijvoorbeeld een rechterhand, een medewerker die enorm geëvolueerd is bij A-kwadraat. Een paar jaar geleden is hij begonnen met basistaken. Vandaag is hij uitgegroeid tot spilfiguur binnen onze afdeling, dat wil zeggen dat hij een aanspreekpunt is voor collega’s. Hij gaat materiaal halen, maakt opstellingen, vult de stock in, deelt haarnetjes en schorten uit en geeft daarbij de nodige uitleg. Zoiets is geweldig om te zien als werkleider.”

Vind je het moeilijk om verantwoordelijkheden door te geven aan medewerkers?

“Soms wel. Ik ben een controlefreak en ik heb de neiging om alles zelf te doen. De evolutie binnen A-kwadraat is om medewerkers meer verantwoordelijkheid te geven en dat gaat natuurlijk niet van vandaag op morgen. Medewerkers moeten daar geleidelijk aan in groeien.

In mijn afdeling merk ik dat er veel capabele mensen zijn en dat het een succes is om hen verantwoordelijkheden te geven. Als dat lukt, is dat fantastisch om te zien.

Voor mij is het ook een geleidelijk proces: ik bouw nu bijvoorbeeld controlemomenten in waarop ik kom kijken. Zo kan ik een taak loslaten, maar toch nog niet helemaal.”

Wat waardeer je het meest aan jouw team?

“Dankbaarheid en wederzijds respect. Ik werk heel graag met en tussen onze mensen en kan met bijna iedereen goed overweg. Vandaag begon er iemand nieuw die wat zenuwachtig was. In het begin steek ik enorm veel energie in een nieuwe medewerker: iedereen voorstellen, rondleiden, mee babbelen en geruststellen, bijsturen waar nodig. In de meeste gevallen zorgt dat ervoor dat je ook veel terugkrijgt: er is wederzijds respect en mensen willen hun werk goed doen.”

Kom je ’s morgens graag naar het werk?

“Ik kom tussen graag en heel graag werken. Dankzij de collegiale sfeer, de goeie communicatie. Ik werk heel graag met de doelgroep en kan goed opschieten met de hoofdwerkleider. Het werk wordt goed georganiseerd en er is een goeie ondersteuning. Er is duidelijkheid en een goed beleid.

Bovendien ziet elke dag er anders uit en moeten we ons constant aanpassen. Sommige mensen vinden dat misschien lastig, maar ik vind dat net plezant. Lichte stress is het leukste, want dan is er focus bij iedereen. Het wordt pas gevaarlijk als je op je lauweren rust.”